Would you like to read this information again? Use the following options:

Alles over Overmatige haargroei

Powered by: KNMP logo
 • Algemeen

  Overmatige haargroei (hirsutisme) is een meer dan normale haargroei bij vrouwen op plekken waarbij mannen veel haar groeit, zoals de borst, bovenlip en kin.

  Alle vrouwen hebben 'mannelijke' hormonen in hun bloed, sommigen weinig, anderen meer, en dit laatste kan leiden tot 'mannelijke' haargroei.

  Hirsutisme kan erfelijk bepaald zijn. Vrouwen uit het Middellandse-Zeegebied zijn vaak behaarder dan Noord-Europese vrouwen. Soms is er sprake van een aandoening van de eierstokken, maar meestal blijft de oorzaak van hirsutisme onbekend.

 • Herkennen

  U heeft als vrouw veel beharing op plaatsen waar doorgaans alleen mannen haar hebben: op de bovenlip, kin, borst of onderbuik.

 • Zelf doen

  U kunt de beharing wegscheren of harsen. Als u behalve overmatige haargroei ook last heeft van onregelmatige menstruaties, neem dan contact op met uw huisarts.

  Bron: Nederlands Huisartsen Genootschap
  Laatst bijgewerkt: 15 november 2005.

 • Medicijnen

  Anticonceptiepil met cyproteron
  Deze pil bestaat uit twee geslachtshormonen: het oestrogeenhormoon ethinylestradiol en de op progestageenhormoon lijkende stof cyproteron. Cyproteronacetaat heeft een anti-androgene werking, dat wil zeggen dat het de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen gaat. Hierdoor zal de haargroei op 'mannelijke' plaatsen verminderen. Voorbeeld is de sub-50-pil met ethinylestradiol en cyproteron.

  Spironolacton
  Spironolacton gaat de werking van mannelijke geslachtshormonen tegen. Na enkele maanden gebruik kunt u merken dat de haargroei afneemt.